2024.08.05. 16:22
Forgalmi rend változások Budapesten a Sziget Fesztivál miatt

A 2024-es Sziget Fesztivál augusztus 7-én megnyitja kapuit és fesztiválozók ezrei tervezik az utazásukat a rendezvényre. Az esemény nem kíméli az autós forgalmat és a tömegközlekedést sem. Érdemes előre megtervezni a közlekedést ezekre a napokra, akár részt veszünk a fesztiválon, akár nem.  

 

Sziget Fesztivál miatti korlátozások 

  • Augusztus 5. és 13. között naponta 13 órától hajnali 3 óráig időszakosan lezárják a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között, továbbá a Mozaik utcát is.  
  • A fesztivál ideje alatt a Szentendrei úton a délutáni és az esti órákban a szokottnál jóval erősebb forgalomra lehet számítani.  
  • Augusztus 2., 20 órától augusztus 15., 20 óráig lezárják a budai alsó rakpart északi szakaszát a Mozaik utca és a bevásárlóközpont parkolója között.  
  • Az Óbudai-szigetet már korábban lezárták.  
  • A fesztiválhelyszín környékén jelentősen megváltozik a forgalmi rend, illetve a megszokottnál jóval több gyalogosra kell számítani.   

 

Mobilparkolás a fesztivál ideje alatt 

Az autóval érkezők számára a környéken több parkolási lehetőség is rendelkezésre áll, azonban a legtöbb zóna fizetős. A VoxPay applikációban a GPS alapú helymeghatározásnak köszönhetően könnyen ellenőrizhetjük, hogy fizetni kell-e a parkolásért ott, ahol megálltunk. Itt látjuk a teljes parkolási zónát, illetve az óránkénti díjat, valamint a fieztős idősávot is.  

A VoxPay alkalmazás segítségével könnyedén indíthatjuk és meghosszabbíthatjuk parkolásunkat. Az applikáció Widget és Live Activity funkciói révén követhetjük parkolásunk aktuális állapotát a visszaszámlálónak köszönhetően, így nem kell aggódnunk, hogy megbírságolnak. Ezen kívül a VoxPay alkalmazással kényelmesen, gyorsan és egyszerűen fizethetünk a parkolásért.

 

E-matrica vásárlás a távolabbról érkezőkenk 

Azok számára, akik távolabbról érkeznek autóval a fesztiválra, a VoxPay alkalmazás lehetőséget biztosít az autópálya-matricák gyors és egyszerű megvásárlására. Ez különösen hasznos lehet, hiszen így elkerülhetjük a benzinkutaknál történő sorban állást és a készpénzes fizetést. Az alkalmazásban néhány kattintással beszerezhetjük a szükséges autópálya-matricát, akár azonnali érvényességgel, így gondtalanul indulhatunk útnak. 

A VoxPay gyors és kényelmes megoldást kínál a parkolásra, közlekedési jegyek vásárlására és autópálya-matricák beszerzésére. Használd a VoxPay applikációt a Sziget Fesztivál ideje alatt, és élvezd az egyszerű és gondtalan közlekedést! 

 

Tömegközlekedéssel a Sziget Fesztiválra 

A Sziget Fesztiválra legegyszerűbben és leggyorsabban tömegközlekedéssel juthatunk el. A H5-ös HÉV a Batthyány tértől indul és közvetlenül a Sziget bejáratához közeli Filatorigát megállóban áll meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a fesztivál ideje alatt, augusztus 7-től 13-ig a H5-ös HÉV sűrűbben és éjjel-nappal közlekedik a Batthyány tér és Aquincum, illetve Szentendre között. Az érintett éjszakai járatok pedig megnövelt kapacitással járnak majd a fesztivál ideje alatt.  

Fontos kiegészítés, hogy a gyalogos útvonalak a korábbi évekhez képest megváltoztak: a HÉV Szentlélek téri megállója közelében lévő H-hídi bejáraton idén már gyalogosok és kerékpárosok sem mehetnek be a Szigetre. A HÉV-vel érkezve tehát mindenképp a Filatorigát megállónál érdemes leszállni, ahonnan néhány perces sétával érhető el a Sziget K-hídnál lévő főbejárata. 

Milyen BKK jegyet vagy bérletet érdemes vásárolni a fesztivál idejére? 

Attól függően, hogy a fesztivál hány napján tervezünk részt venni, más jegy vagy bérlet lehet optimális számunkra. Nézzük meg, melyik jegy vagy bérlet milyen esetekben a legjobb választás! 

  • Akik csak egy napon vesznek részt és oda-vissza tömegközlekedéssel utaznak, azoknak jó választás lehet a Budapest 24 órás jegy. 
  • Akik többször is utaznak ki a fesztiválra, ajánlott a 10 darabos gyűjtőjegy, amelyet akár baráti társaságok is megoszthatnak, ugyanis egyszerre több jegyet is lehet érvényesíteni. 
  • Akik a fesztivál több, egymást követő napjára látogatnak, azoknak jó választás lehet a Budapest 72 órás jegy. 
  • Aki a teljes fesztivál ideje alatt használja a tömegközlekedést, annak ajánlott a félhavi vagy havi Budapest bérlet.  
  • Érvényes nappali vagy esti diákigazolvánnyal érdemes Pest vármegyebérletet vásárolni, mert ennek ára a legkedvezőbb. 

A VoxPay applikációban a jegyeket és bérletek a BKK jegyek és bérletek menüpont alatt találjuk. A vármegyebérleteket pedig az Országos jegyek és bérletek menüpont alatt a Helyközin belül a BKK ország-és vármegyebérletek szolgáltatót választva érjük el.  

 

Még több forgalmi változás Budapesten 

A fesztivál mellett további nyári program, felújítás és változás szabja át a közlekedési rendet augusztusban Budapesten.  

  • Augusztus 15-ig a gyalogosok, kerékpárosok és rollerezők autómentes környezetben használhatják a pesti alsó rakpartot, pontosabban az Eötvös tér és az Erzsébet híd közötti szakaszt. 
  • A hétvégéken továbbra is autómentes lesz a rakpart a Margit híd és az Erzsébet híd között. 
  • Augusztus 5-étől aszfaltozás munkálatok kezdődnek a Margit körúton, a Margit híd budai hídfője és a Török utca között, a Széll Kálmán tér felé vezető irányban; a munkálatok ideje alatt forgalomkorlátozásra kell számítani. 
  • Augusztus 6-tól burkolatjavítás kezdődik a Rákóczi úton az Astoria és a Blaha Lujza tér közötti szakaszon a buszsávban; a munkálatok ideje alatt szakaszosan lezárják a buszsávot.  
  • Augusztus közepétől meghosszabbítják a 75-ös trolibusz útvonalát, így a troli a Jászai Mari tértől egészen Kőbánya központjáig közlekedik majd. 
  • A Sziget Fesztivál augusztus 7. és augusztus 12. között számos forgalmi rend módosítással változtatja a közlekedést.