2021.02.22. 22:54
VoxPay alkalmazás

A kormány a rendkívüli jogrend életbeléptetésével november elején elrendelte, hogy országos szinten ingyenes legyen a parkolás. Ez azonban azt hozta magával, hogy a főváros utcáit ellepték az autók, dugók alakult ki, s ha képtelenné nem is vált a parkolás, a parkolóhely-kereséssel töltött idő jelentősen mértékben megnövekedett. A gépkocsival való belvárosi közlekedést még inkább nehezítik a városszerte észlelhető útlezárások és a forgalmi rendben bekövetkezett változások.

 

Parkolóhely-kereséssel töltött idő: Egy belvárosi teszt tanulságai

Két helyszínen, az Astoria és környékén, valamint a Nyugati térnél, a délelőtti és a kora délutáni időszakban teszteltük, hogy a belvárosban mennyi időbe telik parkolót találni. Habár az autós közlekedés szempontjából sem a délelőtti, sem pedig a kora délutáni időszak nem tekinthető csúcsidőnek, az elindulást követően azonnal közlekedési fennakadásokban és araszoló személygépkocsik hadába ütköztünk. Nem meglepő módon a parkolóhely-keresés sem ment gördülékenyebben. Az Astoria környékén megközelítőleg 25 percet keringtünk mire parkolóhelyet találtunk. Ebben az esetben kifejezetten szerencsések voltunk, mivel sikerült egy olyan parkolót kifognunk, amely csupán 10 perc sétára volt végcélunktól. A második esetben a szerencse már elpártolt az oldalunkról. A Nyugati tér közelében szerettük volna az autónkat hagyni, ennek lehetetlenségével azonban már az első percekben szembesülnünk kellett. Közel 35 perc keringés után végül a Lehel tér közelében tudtunk csak parkolni, nagyjából 15 perc sétára végcélunktól.

 

Hogyan kerülhetők el a dugók és miként rövidíthető a parkolóhely-kereséssel töltött idő? 

A legegyszerűbb megoldás, ha a gépjármű helyett valamely más alternatív közlekedési eszköz mellett döntünk. Budapestiként a legkézenfekvőbb választás, ha úticélunkat a tömegközlekedési eszközök valamelyikével közelítjük meg - persze csak ha lehetőségünk van rá. Ha az agglomerációban vagy a külkerületekben élünk, és onnan kell bejárnunk a belvárosba nap mint nap, akkor a személygépkocsi elhagyása már komoly fennakadásokat okozhat a hétköznapjainkban. Természetesen erre is van megoldás! 

Számos egyéb lehetőség mellett, ebben az esetben célszerű lehet autónkat egy P+R parkolóban hagyni, majd onnan közösségi közlekedéssel megközelíteni belvárosi végcélunkat. Szerencsére egyre több olyan P+R parkoló van, ahol letehetjük autónkat és tömegközlekedéssel haladhatunk tovább. Mi összegyűjtöttünk párat, és utánajártunk annak is, hogy a P+R parkolókból elindulva átlagosan mennyi idő alatt közelíthető meg a belváros, ezen belül is a Nyugati tér és környéke, a reggeli és délutáni csúcsidőben személygépkocsival és közösségi közlekedéssel. Autóval a belvárosba való bejutás során megtett idő tartalmazza a parkolóhely-keresésre szánt idegörlő perceket, ami a tesztünk eredménye alapján pluszban akár 15-20 perc is lehet. 

II. kerület – Akadémia park P+R (férőhelyek száma: 85)

Bejutás a belvárosba

  • Személygépkocsival: 50-55 perc
  • Tömegközlekedéssel: 25-30 perc

III. kerület – Kaszásdűlő P+R (férőhelyek száma: 40)

Bejutás a belvárosba

  • Személygépkocsival: 40-45 perc
  • Tömegközlekedéssel: 25-30 perc

IV. kerület – Újpest-Városkapu P+R (férőhelyek száma: 116)

Bejutás a belvárosba

  • Személygépkocsival: 35-40 perc
  • Tömegközlekedéssel: 20-25 perc

XI. kerület - Etele tér P1 és P2 P+R (férőhelyek száma: 247, 221) 

Bejutás a belvárosba

  • Személygépkocsival: 40-45 perc
  • Tömegközlekedéssel: 25-30 perc

XI. kerület - Őrmező P1 és P2 P+R parkoló (férőhelyek száma: 468, 500)

Bejutás a belvárosba

  • Személygépkocsival: 40-45 perc
  • Tömegközlekedéssel: 25-30 perc

XIX. kerület - Kőbánya-Kispest vasútállomás P+R parkoló (férőhelyek száma: 206)

Bejutás a belvárosba

  • Személygépkocsival: 35-40 perc
  • Tömegközlekedéssel: 20-25 perc

XIV. kerület - Örs vezér tere P+R parkoló (férőhelyek száma: 265)

Bejutás a belvárosba

  • Személygépkocsival: 40-45 perc
  • Tömegközlekedéssel: 25-30 perc

XXI. kerület - Csepel P+R (férőhelyek száma: 363)

Bejutás a belvárosba

  • Személygépkocsival: 65-70 perc
  • Tömegközlekedéssel: 50-55 perc

 

A VoxPay mobilalkalmazás beépített Utazástervezője segít Önnek megtalálni a megfelelő útvonalat a tömegközlekedésben. Mobiljegyét vagy bérletét pedig érintésmentesen, biztonságos módon vásárolhatja meg!

 

Letöltés AppStore

Letöltés GooglePlay