2024.08.15. 14:27
Készülj fel az augusztus 20-ai hosszú hétvégére!

Augusztus 20. nemcsak Magyarország egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, hanem egyben az év egyik legforgalmasabb időszaka is Budapesten. Az ünnep számos programot, látványosságot kínál, ugyanakkor jelentős hatással van a közlekedésre is. Ebben a cikkben bemutatjuk a legfontosabb közlekedési változásokat, a parkolási rendet, valamint hasznos információkat az autópálya-matrica vásárlásról azoknak, akik a fővárosba látogatnak. 

 

Közlekedési korlátozások és változások a tömegközlekedésben 

Az augusztus 20-ai rendezvények kapcsán Budapest több pontján is jelentős közlekedési korlátozásokra kell számítani már a tűzijáték napját megelőző hosszú hétvégén is. 

 

Közúti forgalomkorlátozások 

  • Augusztus 17. 6:00-tól 21. 6:00-ig lezárják a Kereszt utcát a Krisztina körút és a Czakó utca között, augusztus 17. 22:00-tól pedig a városligeti Kós Károly sétányt a Hősök terétől a Hermina útig. 
  • Augusztus 18-án 12:00-tól 24:00-ig lezárják a Szent István teret a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Hercegprímás utcáig, valamint a Sas utcát a József Attila utcától az Arany János utcáig, 22:00-tól pedig a Szabadság hidat 21. 4:30-ig. 
  • Augusztus 19-én 0:00 órától 21. 6:00-ig lezárják a Műegyetem rakpartot a Budafoki úttól a Bertalan Lajos utcáig, 12:00-tól 20-a 23:30-ig a Szent Gellért teret a Budafoki út felé, valamint a Budafoki utat a Csiky utcától a Szent Gellért térig, 21:00-tól 21-e 4:30-ig pedig a Széchenyi rakpartot a Kossuth Lajos tértől a Széchenyi térig, valamint a Zoltán utcát a Széchenyi rakparttól az Akadémia utcáig. 
  • Augusztus 20-án 16:00-tól 23:00-ig lezárják a Margit hidat, 16:00-tól 24:00-ig a Carl Lutz rakpartot az Id. Antall József rakparttól a Dráva utcáig, a Slachta Margit rakpartot az Üstökös utcától a Gróf Esterházy János rakpartig, valamint a Gróf Esterházy József rakpartot a Slachta Margit rakparttól a Mozaik utcáig, 16:00-tól 24:00-ig pedig a Műegyetem rakpartot a Goldmann György tértől a Bertalan Lajos utcáig. 

A hosszú hétvégét megelőző és azt követő forgalmi változásokról a BKK oldalán minden információ megtalálható.  

 

A tömegközlekedést érintő változások 

Augusztus 17. és 19. között számos villamos és busz rövidített vagy más útvonalon közlekedik. Ez a változás érinti az éjszakai járatokat is. 20-án pedig több megálló is lezárásra kerülhet a forgalom elől, valamint más útvonalakt érintve közlekednek buszok és villamosok a lezárások következtében. A pontos változásokat a BKK oldalán találjuk.  

Érdemes tehát előre felkészülni és megtervezni az utunkat, ha tömegközlekedéssel szeretnénk eljutni valamelyik programra. Így jegyeinket is érdemes előre megváltani, online jegyvásárlás esetén pedig elkerülhetjük a sorban állást is.  

 

Milyen mobiljegyet vásároljak?  

  • Ha a teljes hosszú hétvégét kihasználva utazunk vagy pedig családdal, barátokkal látogatjuk az esemény programjait, érdemes gyűjtőjegyet vásárolni, hiszen árban kedvezőbb, mint a vonaljegy.   
  • Ha csak augusztus 20-án utazunk, azonban egész nap járjuk a helyszíneket, a 24 órás jegy a legjobb választás.  
  • Ha pedig egész hétvégén utazunk és kihasználnánk még a jó időt és augusztus többi hétvégéjén is programot szervezünk, úgy a félhavi bérlet éri meg a legjobban.  

A mobiljegyünket könnyen megvásárolhatjuk a VoxPay applikációban a BKK jegyek és bérletek menüpont alatt.  

 

Parkolási rend változása a hosszú hétvégén  

Az augusztus 20-ai ünnep kapcsán a parkolási rend is jelentős változásokon megy keresztül, különösen a belvárosban és a Duna menti területeken.  

A rendezvények miatt tilos lesz megállni a következő helyeken:  

  • augusztus 10-én 0 órától augusztus 23-a 6 óráig a Sztehlo Gábor rakpart Duna felőli oldalán a Margit hídtól a Halász utca magasságáig. 
  • augusztus 11-én 0 órától augusztus 23-a 6 óráig a Jane Haining rakparton a Mahart Nemzetközi hajóállomás és a Sörház utca között. 
  • augusztus 14-én 0 órától augusztus 22-e 24 óráig a Harmincad utca mindkét oldalán a Vörösmarty tér és a Bécsi utca között, a Vörösmarty téren a Harmincad utcától, a József Nándor tér 5. és 6. előtt, illetve azzal szemben, valamint a József Nándor tér bal oldalán a József Attila utca és a Vörösmarty tér között. 
  • augusztus 14-én 6 órától augusztus 22-e24 óráig az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán a Vigadó utca és a Türr István utca között. 
  • augusztus 14-én 8 órától augusztus 19-e 12 óráig a Szent István tér északi parkolójában. 

Figyelem! A hosszú hétvégén, tehát augusztus 17-20. között a legtöbb helyen ingyenes a parkolás.  

 

Autópálya-matrica vásárlás a VoxPay appban  

Ha autóval érkezünk Budapestre az ünnepi hétvégére, ne felejtsük el megvásárolni autópálya-matricánkat! Az e-matrica vásárlás gyors és egyszerű folyamat, amit a VoxPay applikáción keresztül könnyen megtehetünk. Csak adjuk hozzá a jármű rendszámát és típusát, amire matricát szeretnénk vásárolni, vagy válasszuk ki, amennyiben korábban már hozzáadtuk. Válasszuk ki a matricatípust (napi, heti, havi, éves vármegyei, éves országos) és koppintsunk a fizetés gombra. Így pár koppintással megvásárolhatjuk jogosultságunkat és elkerülhetjük, hogy megbírságoljanak.  

Az augusztus 20-ai hétvégére tehát érdemes előre felkészülni, hogy az ünneplés egyszerű és zökkenőmentes legyen.