2024.10.18. 10:40
Közlekedés az októberi időszak alatt a VoxPay-jel

Az előttünk álló október 23-i nemzeti ünnep, az iskolai őszi szünet, valamint a november 1-jei hosszú hétvége mind jelentős hatással lesznek a forgalomra, a közlekedésre, ezért érdemes előre tervezni. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni ezekben az időszakokban, hogy könnyedén és gördülékenyen teljenek az utazások, illetve melyik időszakban hogyan és mivel érdemes közlekedni.  

 

Október 23-án válasszuk a tömegközlekedést! 

Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepe, számos programot és rendezvényt kínál országszerte, különösen Budapesten. A fővárosban különféle rendezvények várhatók, amelyek forgalomkorlátozásokat és útlezárásokat eredményezhetnek, különösen a belvárosi területeken. Éppen ezért érdemes előre felkészülni és fontolóra venni a tömegközlekedés használatát, hiszen a metrók, villamosok és buszok alternatív útvonalakon is könnyen elérhetőek. 

Milyen mobiljegyet érdemes vásárolni? 

  • 10 darabos BKK gyűjtőjegy: jó választás lehet, ha általában nem tömegközlekedünk, de ezen a napon vagy az elkövetkező időszakban többször használjuk a közösségi közlekedést Budapesten, ugyanis van egy évünk felhasználni a jegyeket. Abban az esetben is ez a megfelelő választás, ha az egész család utazik 23-án, hiszen egyszerre több jegyet is fel lehet használni. 
  • Havi Budapest bérlet: amennyiben 23-án, az őszi szünetben, a november elsejei hosszú hétvégén is a közösségi közlekedést választjuk, úgy érdemes elgondolkodni a havi bérleten főleg, ha több tömegközlekedési eszközt is igénybe veszünk egy nap akár többször is utazunk.  
  • Ország- és Pest vármegyebérlet: amennyiben nemcsak a főváros területén utazunk vagy látogatunk meg programot, érdemes a Pest vármegyebérletet vagy pedig az országbérletet választani.  

Fontos megemlíteni, hogy ezen a napon a legtöbb helyen ingyenes a parkolás, így aki mégis autóval közlekedne, annak nem kell aggódnia a parkolási díjak miatt. Azonban a forgalmi korlátozások miatt érdemes időben érkezni és számolni a várható torlódásokkal. Készüljünk fel előre, hogy az ünnepi időszakban mikor és hol kell fizetni a parkolásért, ezzel elkerülve az esetleges bírságokat.  

 

Az őszi szünetben válasszuk az autópályát! 

Az iskolai őszi szünet október végén sok család számára a kikapcsolódás ideje, amikor gyakran útnak indulnak vidékre vagy kirándulni. Ilyenkor az utakon megnövekedett forgalomra lehet számítani, különösen a népszerű úti célok felé vezető szakaszokon. Az autópálya használata jelentős időmegtakarítást jelenthet, hiszen gyorsabb és kényelmesebb közlekedést biztosít a zsúfoltabb utak helyett. A VoxPay segítségével pillanatok alatt megvásárolhatjuk e-matricánk, így elkerülhetjük a sorban állást.  

Milyen autópálya-matricát érdemes vásárolni?  

Heti (10 napos) autópálya-matrica: amennyiben az őszi szünetben és a november elsejei hosszú hétévégén is utaznánk.  

Havi autópálya-matrica: ha október 23-án és a november elsejei hosszú hétvégén is tervezünk utazást, akkor ez a matrica éri meg a legjobban. Közben pedig szabadon utazhatunk az őszi szünetben is, ezzel még jobban kihasználva e-matricánk.  

Többhavi autópálya-matrica: amennyiben a decemberi időszakban is tervezünk még utazni, gondolkodjunk előre és válasszuk a többhavi matricát, ezzel plusz napokat nyerve.  

 

Közlekedés a VoxPay-jel november 1-jén is  

November 1-je szintén forgalmas időszak a közlekedés szempontjából. Amennyiben autóval közlekedünk a hosszú hétvégén, ne felejtsük el, hogy ezen a napon is a legtöbb helyen ingyenes lesz a parkolás. Autópálya-matricánkat is érdemes előre megvásárolni, ha pedig a korábbi ünnepnapokon is utazunk és előrelátóan havi matricát vásároltunk, úgy a szabadon utazhatunk az autópályán ezen a hétévégén is.  

Amennyiben a tömegközlekedést választjuk ne felejtsük, hogy a 14 év alatti gyermekek ingyen utazhatnak az ország területén.  

Akár ünnepi programokra készülünk, akár egy őszi kirándulás vagy családi látogatás áll a terveink között, érdemes előre tervezni az utazást, és kihasználni a VoxPay által kínált kényelmes lehetőségeket, legyen szó autópálya-matricáról, parkolásról vagy mobiljegyeről.