2024.02.29. 11:08
Országbérlet és Pest vármegyebérlet

A VoxPay alkalmazásban két új bérlettípus kerül bevezetésre, az egész ország területén szabadon használható országbérlet, valamint a Pest vármegyében felhasználható vármegyebérlet. Mindkettő bérlettípusból elérhető lesz a teljes árú és a kedvezményes – 90%-os – is. 

Korábban írtunk már a március 1-jén életbe lépő tarifareform tervezetéről. Ezek a változtatások elfogadásra, és március 1-jétől pedig bevezetésre kerülnek. 
De hogyan is használhatjuk fel ezeket a bérleteket, mi történik a többi bérlettípussal, mikortól érvényesek? Lássuk a részleteket!

 

Mit kell tudni az ország-és vármegyebérletekről? 

  • A MÁV régi bérletei közül csak kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. Ezek azonban mostantól többet adnak, mint korábban. 
  • A vármegye- és országbérletből kétféle tarifa van: a teljes árú, valamint a 90%-os, amelyet olyan diákok vehetnek igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek. 
  • Díjmentesen utazhatnak továbbá az ország területén a 14 év alatti gyermekek, fogyatékkal élők és kísérőjük, a nyugdíjasok, menekültek és oltalmazottak, szociális intézménybe bejáró vagy bentlakó és kísérője, hadirokkant és kísérője, magyar igazolvánnyal évi 12 alkalommal, 3 vagy több saját gyermekkel utazó felnőtt (nagycsalád) és magasabb összegű családi pótlékba részesülő gyermek és kísérője 
  • Az országbérlet és a Pest vármegyebérlet március 1-jétől érvényes lesz a BKK járatain is, ez korábban nem így volt. 

 

Hol találhatók az új bérlettípusok a VoxPay alkalmazásban? 

  • Nyissuk meg a VoxPay alkalmazást! 
  • Válasszuk ki az “Országos jegyek és bérletek” menüpontot!
  • A menüponton belül válasszuk a “Helyközi” opciót! 
  • A szolgáltatónál válasszuk ki a “BKK ország- és vármegyebérletek” szolgáltatót! 
  • Válasszuk ki a nekünk megfelelő ország-vagy vármegyebérletet! 

 

Hogyan érinti a tarifareform a BKK bérleteket?

Korábbi cikkünkben már részletesen végigvettük a BKK bérleteket érintő lehetséges változásokat, de nézzük meg most az azóta elfogadásra került legfontosabb módosításokat. 

  • A felnőtt Budapest-bérlet ára 9500 forintról 8950 forintra csökken.
  • A Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz szolgáltató buszain, a MÁV-START vonatain, valamint a MÁV-HÉV járatain.

 

Kompenzáció az éves- és negyedéves BKK bérletekkel kapcsolatban

Sokan már előre megváltották a negyedéves- vagy éves Budapest-bérleteiket a korábbi áron, így ez a változás őket kevésbé érintené jól ebben a formában. Azonban akik rendelkeznek BKK éves- vagy negyedéves bérlettel időarányosan kompenzálva lesznek BKK utalvány formájában, ez a BKK ügyfélközpontokban kérvényezhető személyesen  

 

Az új tarifarendszernek köszönhetően a vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül a BKK járatain is utazhatnak, az agglomerációból ingázók pedig a Pest vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, villamosokat, trolikat és metrókat.