2024.09.23. 10:58
Parkolás Budapesten: mikor és hol kell fizetni a parkolásért?

A parkolási szabályozás Budapesten összetett kérdés, amelyet sokszor félreértenek az autósok. Az ünnepi időszakokban például sokan automatikusan feltételezik, hogy mindenütt díjmentes a parkolás, azonban ez korántsem mindig igaz. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket és bírságokat, fontos pontosan ismernünk, hogy mikor és mely zónákban szükséges parkolási díjat fizetni, illetve mikor díjmentes a parkolás. 

 

Fizetős zónák és időszakok a fővárosban 

Budapesten a fizetős parkolási időszak és a parkolásért fizetett díjak zónánként változnak. Ezeket a Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelete szabályozza. A rendelet szerint a legmagasabb parkolási díjat a legforgalmasabb területeken, így például a belvárosban, az I. és a V. kerületben kell fizetnünk.  

Budapesten négy zónát különítünk el: az A, B, C és D jelű várakozási övezetet. Mindegyik övezetben munkanapokon kötelező a parkolási díj megfizetése, azonban a pontos időtartam és az óránként fizetendő díj eltérő.  

  • A zóna: 8:00 és 22:00 óra között 600 Ft/óra a parkolás 
  • B zóna: 8:00 és 20:00 óra között 450Ft/óra a parkolás 
  • C zóna: 8:00 és 18:00 óra között 300Ft/óra a parkolás  
  • D zóna: 8:00 és 18:00 óra között 200Ft/óra a parkolás  

Megjegyzés: érdemes odafigyelni a kizárólagos lakossági parkolóhelyekre, amiket a Várakozni tilos tábla jelöl, amelyet „Kivéve lakossági parkolási engedéllyel 18 és 7 óra között” kiegészítéssel látnak el. Ez az időpont kerültenként eltérő lehet. Ezeken a helyeken csak engedéllyel vagy a kijelölt időtartamon kívül várakozhatunk.      

 

Parkolás szombati munkanapokon 

Budapest parkolási zónáiban munkanapokon kell fizetni a parkolásért, így egyértelműnek tűnik, hogy a szombati munkanapok esetén ezeken a helyeken szintén fizetni kell a várakozási övezetekben. A rendelet szövege egyébként külön kitér arra, hogy ebben a helyzetben is a munkanapra vonatkozó díjfizetési kötelezettség van érvényben. Mivel munkanapról beszélünk, így ugyanaz az időtartam és díjak vonatkoznak ezeken a napokon is az adott zónákra.  

Ha H-P időtartam szerepel a jelzőtábla alatti kiegészítő táblán, akkor is kell szombati munkanapon parkolási díjat fizetni? 

Bár a legtöbb helyen a rendelet szerinti várakozási övezetekben a kiegészítő táblán “munkanap” szerepel, előfordulhat, hogy belefutunk olyan parkolási zónába, ahol esetlegesen máshogyan van kitáblázva a díjfizetési kötelezettség időtartama. Bár a táblára hivatkozva mondhatjuk, hogy szombaton nem kell fizetni a parkolásért, hiszen hétfőtől, péntekig terjedő időszak van megadva, a rendeltre hivatkozva megbüntethetnek. Ilyen esetben egyébként a kiegészitő tábla felülírja a rendeletben megfogalmazott szabályt, így a táblára hivatkozhatunk a helyi önkormányzatnál a jogtalan büntetésért. Természetesen, ha H-P a megadott időszak a táblán, így hétköznapra eső ünnepek esetén is fizetni kell a parkolásért. 

Fontos megjegyezni, hogy a rendelet kitér arra, hogy a jelzőtábla alatti kiegészítő táblán a díjfizetési kötelezettség mellett utalni kell a kötelezettség időbeli hatályára és a megengedett maximális várakozási időtartamra is. 

 

Milyen időszakban és esetekben érvényesül a díjmentesség a zónákban? 

Mivel a kijelölt zónákban munkanapokon érvényesül a parkolási díjfizetési kötelezettség, így szombati szabadnapokon – amennyiben a szombat nem munkanap –, illetve vasárnapi munkaszüneti napokon nem kell fizetni a parkolásért. Továbbá az ünnepnapok szintén nem minősülnek munkanapnak, így azokon a napokon az A, B, C vagy D jelű várakozási övezetekben nem kell fizetni a parkolásért néhány kivétellel.  

Minden év december 24-től a következő év január 1-ig nem kell parkolási díjat fizetni a kijelölt várakozási övezetekben néhány kivétellel.  

A kivételekre a következő bekezdésben térünk ki.  

 

Ünnepnapon is van olyan övezet, ahol kell parkolást fizetni?  

A válasz röviden, igen. Ahogyan általában a legtöbb esetben vannak kivételek, úgy ebben a helyzetben is. A rendelet mellékletben tér ki azokra az övezetekre, ahol más parkolási rend érvényesül.  

Várakozási övezetek, amelyekben az általánostól (zónákra vonatkozó időtartam) eltérő, alábbi időszakban díjköteles a várakozás: 

  • Az I. kerületben a Dísz téren, a Hunyadi János út Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakaszán és a Palota út Dísz tér és Lovas utca közötti szakaszán minden nap 0 órától 24 óráig díjköteles a várakozás. 
  • A Margitszigeten az északi parkolóban és a szállodák várakozóhelyein minden nap 0 órától 24 óráig díjköteles a várakozás. 

Várakozási övezetek, amelyekben minden év december 24-én az utána következő év január 1-ig is díjköteles a várakozás: 

  • Az I. kerületben a Dísz téren, a Hunyadi János út Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakaszán és a Palota út Dísz tér és Lovas utca közötti szakaszán. 
  • A Margitszigeten az északi parkolóban és a szállodák várakozóhelyein. 

Őrzött, fizető P+R parkolóhelyek 

Az őrzött P+R zár rendszerű parkolóhelyekre más szabályok vonatkoznak. Ezeken a parkolóhelyeken minden nap kell fizetni a parkolásért, így ünnepnapokon is.  

Az őrzött, fizető P+R várakozóhelyeken fizetendő őrzési díjak:  

  • Nappali díj: 6.00 óra és 22.00 óra között a várakozás időtartamától függetlenül 350 forint. 
  • Éjszakai díj: 22.00 óra és 6.00 óra között az óránkénti várakozási díj 105 forint. 

 

Parkolj a VoxPay-jel! 

Sokszor nem egyszerű eldönteni, hogy fizetős zónában tartózkodunk-e, illetve nehéz azt is fejben tartani, hogy melyik zónában meddig kell fizetni a parkolásért egy munkanapon. A VoxPay applikációnak köszönhetően erről könnyen tájékozódhatunk, ugyanis a GPS alapú helymeghatározás segítségével már az autónkból ülve tájékozódhatunk arról, melyik zónában tartózkodunk, mettől meddig fizetős a parkolás, illetve mennyi az óránkénti díj. Így nem kell elsétálnunk és keresnünk egy parkolóautomatát az információért, illetve a parkolást is pár koppintással elindíthatjuk és leállíthatjuk az autónk kényelméből. Ha pedig előre tudjuk a parkolásod helyét, a zónakalkulátornak köszönhetően ki is számolhatjuk, mennyibe fog kerülni a várakozás az adott zónában.